Wat heb je gemist bij de Google Workshops?

Digitale Werkplaats van Google in Nijmegen

Vasim Nijmegen bij de Digitale Werkplaats van Google

Omdat er altijd mensen zijn voor wie de Digitale Werkplaats in Nijmegen op 22 en 23 februari 2016 interessant is terwijl ze er niet bij konden zijn wil ik het belangrijkste met jullie delen zodat ook jij niets hebt gemist. Verder wil ik Google en de gemeente Nijmegen complimenteren met de fantastisch organisatie. Het was werkelijk waar een genot om aanwezig te zijn.

Deze tekst is geschreven met het idee informatie die voor een grote doelgroep interessant zou kunnen zijn te verspreiden. Door het op een luchtige manier te schrijven en te voorzien van meningen en aanvullende uitleg wordt het voor meer mensen interessant. Ik zou het leuk vinden wanneer je mij onderaan dit bericht laat weten wat je er van vindt. Ook eventuele vragen kun je daar plaatsen. Ik kijk uit naar jouw reactie.Chantal Bakker

Introductie Digitale Werkplaats Nijmegen

De Digitale Werkplaats had als doel om ondernemers  de juiste digitale vaardigheden te leren voor hun bedrijf zodat zij meer handvatten hebben bij het online zaken doen en zij weten wat voor hen werkt en wat niet. Met een naam als Google als medeorganisator ligt de verwachting dan ook meteen heel erg hoog. Er is tenslotte geen ander bedrijf met zo veel kennis over Online Marketing. De hoeveelheid data en het aantal digitale hulpmiddelen met de merknaam Google, is gigantisch. Persoonlijk vond ik de workshops niet voldoen aan deze verwachting. De hoeveelheid werkelijk kennis die Google weggaf was erg laag en het merendeel van de workshops was merendeels gevuld met kennis over marketing in het algemeen en niet zo zeer met tips-and-tricks over hoe je dat nu doet. De vraag die veelvuldig aanbod kwam was vooral een Waarom-vraag. Waarom zou je als ondernemer investeren in Online Marketing op de manier zoals deze werd gepresenteerd.

Workshop 1: Naamsbekendheid vergroten

7 Stappen naar Naamsbekendheid van Google tijdens Digitale Werkplaats in Nijmegen

7 Stappen naar Naamsbekendheid van Google tijdens Digitale Werkplaats in Nijmegen

Met zijn 7 Stappen naar Naamsbekendheid was de workshop van Patrick van Gils van medeorganisator Qredits de meest interactieve workshop van de Digitale Werkplaats. Door de deelnemers via leuke korte oefeningen te laten ervaren wat het effect van hun communicatiestijl is, draagt hij hen mogelijkheden aan om hierbij nog effectiever te werk te gaan.

Naamsbekendheid als voorwaarde tot vergroten van de omzet

Het bijzondere is dat hij de Marketingtools koppelt aan het vergroten van de naamsbekendheid als voorwaarde voor het vergroten van de omzet. Van Gils richt zich hierbij op ondernemers, managers en directie als meest invloedrijke afdeling binnen een organisatie. Persoonlijk zou ik deze 7 stappen eerder koppelen aan doelgroepen. Omdat de verschillende (sub-)doelgroepen verschillend benaderbaar zijn.

Het maximaal benutten van alle contactmomenten

De 7 stappen staan ook voor 7 contactpunten, de zogenaamde 7 contactmomenten waarvan er veel nog vaak onbenut blijven. Hoe meer stappen je als ondernemer dus neemt, hoe groter jouw naamsbekendheid en hoe groter de kans op groei en/of succes.

Pijn – Medicijn – Fijn

Het meest verhelderende aan deze workshop was voor de meeste deelnemers wellicht de drie fases waar een gemiddelde klant doorheen gaat. Pijn – Medicijn – Fijn. Of terwijl, de klant heeft ergens last van (de pijn), aan jou als ondernemer de taak om met een oplossing te komen (het medicijn) zodat de klant de voordelen hiervan gaat ervaren (dat is fijn!). Hoe meer pijnpunten je bij jouw klant weet te raken, hoe groter het resultaat van jou product of dienst. Al met al, Marketing Strategie in Jip & Janneke taal. Perfect uitgelegd voor de startende ondernemer.

Workshop 2: De Online Zichtbaarheid vergroten

De Vlaamse Mr. Google had een vergelijkende theorie. Ook zijn verhaal ging meer over marketing dan over het toepassen van de tools van Google. Het is gebaseerd op het AIDA-model, een bekend marketing model, opgevrolijkt met een modern sausje. Deze keer is het vertrekpunt de Customer Journey. De stappen die de klant neemt terwijl hij met jou als digitale ondernemer in contact treed. Volgens de spreker – en dat zal ik als marketeer zeker bevestigen – doorloopt een klant een aantal belangrijke stappen voordat hij daadwerkelijk klant wordt: See – Think – D0 – Care. Er zitten niet alleen raakvlakken met het AIDA-model in verweven, ook het idee van de Salesfunnel komt in dit idee terug. Ik zal de belangrijkste onderdelen toelichten.

De Customer Journey in een notendop

Wat je moet weten om de Customer Journey te vergemakkelijken

De Customer Journey

Om de Customer Journey, de weg die de klant aflegt voordat hij daadwerkelijk klant wordt, aflegt te vereenvoudigen zijn er een aantal vragen waarop het antwoord niet mag uitblijven. Vragen die meteen een ingang vormen voor het uitwerken van de digitale activiteiten van de ondernemer. Hier krijgen we dan ook een antwoord op de vraag, waarom heet deze bijeenkomst, de Digitale Werkplaats. Als ondernemer en marketeer knutselen we ons min of meer een positie op de digitale snelweg. We kunnen onszelf en onze klant wanneer we het goed doen een hoop ellende besparen.

De oriëntatie fase

In de See fase is de klant slechts oriënteren geïnteresseerd. Soms zelfs zonder dat hij hier erg in heeft. Als marketeer heeft het in deze fase geen zin om de klant lastig te vallen met technische de tails. Ook de bekende USP’s komen hier nog niet aan bod. We willen enkel de aandacht trekken in de hoop dat we hem verder de Salesfunnel in trekken. Een reclame uiting in deze fase zou kunnen zijn: Het is bijna zomer, tijd voor vakantie! (een reisorganisatie)

De informatie fase

In de Think fase komt er meer bewustzijn bij de klant. Hij weet al min of meer waar zijn interesse naar uit gaat en is bereid hierin te investeren. Dat is meestal nog niet in de vorm van een werkelijke actie met een geldelijke compensatie maar juist door het steken van tijd in het onderzoeken van de diverse mogelijkheden. In deze fase onderzoekt de klant zelf welk product of welke dienst het beste aansluit bij zijn behoefte.

De Call-to-Action fase

In de Do fase gaat de klant over tot actie. Dat waar het de marketeer om te doen is. De zogenaamde conversie. Het werkelijk klant worden. De klant gaat jou als ondernemer nu bellen, hij bestelt wat uit de webshop, hij reserveert een plaats in een restaurant, schrijft zich in voor de nieuwsbrief etc etc. De mogelijkheden zijn eindeloos maar 1 ding is zeker, de klant neemt een actie die hem dichter bij jouw doel als ondernemer brengt. Dit is wat jij terug krijgt voor jouw investering.

De onderhouds fase

In de Care fase is het aan jou als ondernemer om het succes te verlengen. Om er voor te zorgen dat de klant een volgende keer weer bij jou komt, aan jou denkt of bij jou bestelt. Je helpt hem middels allerlei uitingen om een langdurige relatie met jou aan te gaan. Dat kan zijn in de vorm van het bieden van service maar ook het regelmatig publiceren van een nieuwsbrief valt hieronder.

Workshops 3 & 4: Meten is weten

Meten is weten - Google Analytics

Weten wie wat op jouw website doet geeft je de mogelijkheid om jouw succes te vergroten

In deze workshop die uit twee delen bestaat – een deel voor beginners en een deel voor gevorderden – wordt in gegaan op de voordelen van het meetbaar maken van jouw activiteiten. Natuurlijk wordt er op een dag als deze uitgegaan van Google Analytics om zicht te krijgen op de activiteiten op jouw site en de oorsprong ervan. Dat is in mijn belevenis ook nog steeds het meest gebruikersvriendelijke platform om statistieken mee te vergaren. Een must voor iedereen met een zakelijke website. Met name wanneer de doelstelling(en) erg duidelijk is.

Het nut van Data Driven Marketing

In Meten is weten voor beginners wordt kort uitgelegd waarom Data Driven Marketing zo effectief is. Hoe je gegevens die je uit de statistieken kunt halen in kunt zetten om jouw succes te vergroten. Onder andere doordat je heldere doelen formuleert. Bijvoorbeeld dat je wilt dat jouw bezoekers van de website die je via een bepaald kanaal hebt binnengehaald uiteindelijk op een bepaalde pagina belanden. Zij zijn bijvoorbeeld op Facebook doorverwezen naar een specifieke webpagina en clicken, gaan op het bestellen van een product en ontvangen hiervoor een bedankpagina. Pas dan weten we zeker dat de bezoeker van een website ook daadwerkelijk een succesvolle Journey heeft afgelegd.

Wat is het beste Path to Purchase?

De vraag is alleen, hoe komt iemand tot een doel. Wat is the Path to Purchase? Welk pad bewandelt de bezoeker alvorens hij klant wordt en hoe kun je hem daar als marketeer bij helpen. Een van de meest effectieve manieren om hier achter te komen is het doen van een Trial-and-Error test. Of terwijl, je probeert wat en ziet in Google Analytics terug wat het resultaat van deze actie is. Een goed alternatief zou een eye-tracking-onderzoek kunnen zijn.

gevorderden

Het optimaliseren van de meetkanalen

Gevorderde Analytics gebruikers worden vermaakt met een hoop nerdy technische specificaties. Althans, als je de bezoeker moet geloven die naar buiten kwam met een gevoel van ‘Hier snap ik werkelijk waar niks van’. Toch valt het als je goed nadenkt wel mee. De meetkanalen en het gebruik ervan voor de optimalisatie van de website, en dus de verhoging van de omzet, wordt nog verder toegespitst. Zo zou je er bijvoorbeeld bij het instellen van je meetkanalen rekening mee kunnen houden dat je vooral probeert de bezoekers met de beste conversies tegen de hoogste omzet te vangen. Zij die het net zo goed of beter zouden kunnen doen als de beste conversies op de website.

Conclusie: Hoe meer marketing activiteiten hoe groter het succes

Het is simpel, natuurlijk hoor ik als marketeer niets liever dan dat mijn inzet wordt beloond. Dat het doet wat de klant ervan verwacht. De omzet vergroten. Als er iemand is die voldoende statistieken heeft om te bewijzen dat iets werkt dan is het Google wel. En als Google dan zegt dat bedrijven met de grootste Online Marketing inzet het meest succesvol zijn, dan is dat een hele fijne bevestiging van wat we eigenlijk allemaal allang weten. Niet voor niets ook dat GLOBAL LEXIS | Online Marketing het al sinds het prille begin van het bestaan van Online Marketing goed doet. Eerlijk is eerlijk, mijn persoonlijke conclusie na een middag op de Digitale Werkplaats was dan ook dat ik niets nieuws heb geleerd. Helemaal niks. Was het dan zonde van mijn tijd? Nee, want in mijn ogen gaat marketing ook over het uitzetten van voelsprieten en op het juiste moment de juiste marketing kanalen inzetten. Een ondernemer die met een hoofd vol ideeën uit de Digitale Werkplaats komt heeft zijn ochtend of middag dan ook pas zinvol besteed wanneer hij ook daadwerkelijk wat doet met deze tips. Dat blijkt in de praktijk dan toch weer erg lastig.

50% korting op eerste consult bezoekers van Digitale Werkplaats

Laat je niet te snel afschrikken en vraag hulp daar waar nodig is. Of dat nu bij het uitzetten van jouw strategie is of het inrichten van Google Analytics op het gevorderde niveau. GLOBAL LEXIS | Online Marketing is inzetbaar voor alle kleine en grote marketing opdrachten. Van advies tot uitvoering. Vanuit de huidige situatie tot aan het moment dat groei als gevolg van de marketing investering ook echt zichtbaar is. Bezoekers van de Digitale Werkplaats krijgen 50% korting op een eerste consult op het vertonen op hun entreebewijs. De e-mail ter bevestiging van de aanmelding is al voldoende.

Vraag een Online Marketing Consult aan zodat ook jij direct aan de slag kunt met alle tips