Wat is Google RankBrain?
Google RankBrain is simpel gezegd de geheel nieuwe derde factor die voor Google meetelt bij het bepalen van de positie van een website bij een specifieke zoekvraag. Of terwel van alle dingen die meetellen om te bepalen wie op welke positie verschijnt in Google is RankBrain de op twee na belangrijkste bepalende factor. Het is een relatief nieuwe factor die in oktober 2015 door Google werd geïntroduceerd. En hoewel de gevolgen direct zichtbaar waren in de zoekmachineresultaten, begint de grote paniek pas nu echt toe te slaan. Met name grote bedrijven in een competitieve branche hebben hier erg veel last van. Dit heeft er onder andere mee te maken dat RankBrain een zelflerend systeem is dat zichzelf steeds verder verfijnt.
De hoogste vorm van artificiële intelligentie
Maar wat is RankBrain nu precies en wat doet het waardoor de resultaten in Google op een zoekvraag nu zo zijn veranderd? En waarom doet Google dit? Wat is het belang dat zij hierbij hebben? Geen eenvoudige vragen of eigenlijk toch ook wel. RankBrain helpt Google de waarden en hun relaties tot andere waarden binnen een zoekvraag begrijpen. Of terwijl, het maakt dat Google snapt of het woord ‘golf’ over de balsport of de auto gaat. Het is een artificiële intelligentie. Het denkt in termen van classificaties in plaats van keywords en is in feite een zelflerend systeem dat steeds wijzer wordt. Steeds meer begrijpt van de wereld van de zoeker en diens daadwerkelijke zoekvraag. Al dan niet goed verwoord in Google.
Van Keywords naar Sematische woorden naar RankBrain
De evolutie van Google als beste zoekmachine zet zich voort met de introductie van RankBrain. Toen Google zichzelf aan ons voorstelde als zoekmachine was het zoeken naar een bepaald woord een bijna statische aangelegenheid. Zocht je naar een keyword als ‘Tekstschrijver‘ dan kreeg je de websites te zien die zelf aangaven dat ze op dit woord vindbaar wilde zijn. Althans, als je er vanuit gaat dat deze websites waren geoptimaliseerd. Enige tijd later keek Google niet langer 1 op 1 naar keywords maar werd er naar de betekenis van woorden gekeken. Er werd dus niet langer 1 op 1 hetzelfde woord aangeboden maar er werd iets aangeboden dat qua betekenis dicht in de buurt kwam. Mogelijk zelfs nog beter in de buurt kwam dan het keyword waarnaar werd gezocht. Daar is in oktober 2015 RankBrain aan toegevoegd. De geautomatiseerde machine die steeds dichter bij de werkelijk zoekvraag probeert te komen door andere factoren mee te nemen in de resultaten dan we tot voor kort gewend waren.
Heel simpel gesteld… wat voorbeelden…
In het verleden gebruikte Google een semantische analyse die werd ingezet om met een vrij simplistische methode te bepalen wat bij elkaar hoort en wat dus getoond zou moeten worden bij een bepaalde zoekvraag. Bijvoorbeeld, het woord insuline hoort bij diabetici. Of terwijl, de kans dat een diabeet iets wil weten over insuline is vrij groot. Zeker wanneer je daarbij meeneemt dat ze ook daadwerkelijk vaak klikken op een link met insuline als belangrijk keyword in plaats van diabetes. Of een woord als diarree hier ook aan gerelateerd was kon Google maar met moeite bepalen. Met Google RankBrain kan dat wel juist omdat de gebruiker Google eigenlijk zelf opvoedt. Zo leert Google of er een logische relatie bestaat tussen diabetes en diarree.
En nu heel concreet: totaal andere zoekresultaten
Nog een voorbeeld. We nemen het woord “company executive” (we nemen voor het gemak even een Engels Online Marketing gerelateerde keyword phrase). Kijken we enkel semantisch naar deze zoekvraag dan zouden woorden als CEO goede alternatieven kunnen zijn. Niet echt een alterntaief waaruit Google laat blijken wat je nu werkelijk zoekt. Google RankBrain komt met heel andere zoekresultaten. Gebaseerd op eerdere zoekvragen en het daadwerkelijke klikgedrag van de zoeker kom het met:
- Steve Ballmer – Microsoft
- Samuel J. Palmisano – IBM
- Larry Page – Google
- Werner Vogels – Amazon
RankBrain bepaalt niet altijd direct de rankingwaarde
En om de SEO-ers onder ons nog verder in verwarring te brengen (het woord Rank zit tenslotte in de term RankBrain) is het belangrijk om te onthouden dat RankBrain niet zozeer direct gekoppeld is aan een rankingsysteem zoals destijds met het idee achter PageRank. De waarde die een bepaalde pagina kreeg toebedeeld op basis van haar content. RankBrain probeert alleen een beter beeld te krijgen van de waarden, de concepten, die gerelateerd zijn aan de woorden in een zoekvraag. Het probeert bovendien de effectiviteit en dus de kans van slagen van een zoekvraag te vergroten door de algoritmes beter te structuren.
Volg je mij nog? Waarschijnlijk allang niet meer
Zonder dat ik jou en jouw intelligentie wil beledigen, denk ik dat het merendeel van de lezers hier afhaakt en dat kan niet de bedoeling zijn. Ik schrijf deze tekst namelijk voor jou, zodat ook jij een beter begrip krijgt van SEO en SEO Tekstschrijven in 2016 (and beyond ;-)). Ik hoor nog steeds met grote regelmaat dat mensen denken dat het toevoegen van wat keywords voldoende is om beter vindbaar te zijn. Zo zie ik nog erg veel websites die een enorm lange lijst met keywords hebben toegevoegd aan hun metatags in de HTML-code aan de achterkant. Ondanks dat Google al jaren terug aangaf dat dit jou niet langer helpt om beter vindbaar te worden.
Wat zou je kunnen leren van de informatie over RankBrain?
De bekende SEO expert Danny Sullivan zei over RankBrain in relatie tot Hummingbird, de naam van een van de recente algoritmes (de regels die de uitkomst bepalen) van Google’s zoekmachine:
Hummingbird is the overall search algorithm, just like a car has an overall engine in it. The engine itself may be made up of various parts, such as an oil filter, a fuel pump, a radiator and so on. In the same way, Hummingbird encompasses various parts, with RankBrain being one of the newest.
Omdat het een belangrijk onderdeel is van het totale algoritme dat Google vandaag de dag gebruikt is het belangrijk dat je er iets van begrijpt wanneer je je met SEO bezig houdt.
RankBrain is… (Wat je echt moet onthouden!)
Als je je met SEO bezig houdt, begeef je je op het gebied waarin je Google probeert te manipuleren om jouw pagina, afbeelding, tekst, product etc. etc. te tonen in de zoekresultaten. Dan wil je alle trucs weten en toepassen die je ter beschikking hebt om dat resultaat te behalen. Het vraagt dus om een bepaald abstractievermogen om de algoritmen van Google om te buigen tot iets wat voor jou zinvol is. Hoe je dat precies doet zal van situatie tot situatie verschillen. Maar kort gezegd moet je omgekeerd leren denken. Ik zal je vertellen wat RankBrain nu feitelijk is. Aan jou de edele taak om hier je voordeel mee te doen bij jouw Zoekmachine Optimalisatie (SEO).
- RankBrain helpt Google om te gaan met onbekende (niet eerder gevraagde) en onduidelijke zoekvragen
- RankBrain helpt zowel jou als Google om te denken in voorspelbare gerelateerde concepten (producten, diensten, ideeën etc. etc.) die bij een bepaald woord horen
- RankBrain zou wel eens kunnen helpen bij het bepalen van de waarde van een bepaalde pagina maar dat hoeft niet perse
- RankBrain is dè oorzaak van het op nieuw bepalen van de waarde van een website of pagina (of concept) gebaseerd op nieuwe classificatie regels (Ben je dus plotseling flink gedaald of gestegen in Google dan zou dat wel eens door RankBrain kunnen komen)
- RankBrain bepaalt in ieder geval niet hoevaak crawling en indexing van jouw site plaats vindt
- RankBrain heeft in ieder geval geen invloed op de overige algoritmen die traditioneel de ranking bepalen (zoals bijvoorbeeld de structuur van een website)
- RankBrain is geen live artificial intelligence. Of terwijl, het is niet zo dat wat RankBrain leert van jou ook direct weer zichbaar is in de volgende resultaten. Er zit enige vertraging op omdat RankBrain combinaties van nieuwe input verwerkt
Advies: Denk conceptueel bij het vervaardigen van content
Ik hoop dat je mij nu wel een beetje volgt wanneer ik je adviseer om in concepten te denken bij het vervaardigen van content. Bij het schrijven van teksten. Bij het opzetten van pagina’s. Bij het inrichten van menu’s. Bij…. ja bij ALLES wat je doet onder de noemer SEO. Laat het verouderde idee van keywords nu echt los en denk veel meer Out of the Box. Dat doen wij mensen tenslotte ook wanneer wij gebruik maken van zoekmachines.