Nieuwe Google SEO Tips
Als SEO expert van het allereerste uur heb ik altijd naar mijn collega’s in Amerika gekeken. Om te beginnen had ik in Nederland geen concurrenten toen ik begon. SEO bestond in Nederland helemaal niet. Ik heb dus min of meer zelf het wiel uitgevonden. Ik zeg min of meer want laten we eerlijk zijn, in de USA bestond SEO al wel. Ik spreek nu over zo’n 11 jaar geleden. Dat klinkt kort geleden maar zo kort bestaat SEO dus pas. Het was mijn overtuiging dat als iets in Amerika werkt, het met de nodige aanpassingen zeker in Nederland werkt. Om de eenvoudige reden dat hun taalgebied vele malen groter is dan dat van ons en dus de hoeveelheid online concurrentie waar zij het tegenop moesten nemen ook aanzienlijk veel groter was. Bovendien waren de Algoritmen die Google in de begin dagen gebruikten voor 100% gebaseerd op de Engelse taal. Ook wanneer het een website in een andere taal betrof. SEO in Nederland betekende dus dat je een zeer grote kennis van de grammatica en de semantiek van het Engels moest bezitten en de toepassing hiervan door Google moest beheersen. Gekscherend zei ik wel eens, SEO Tekstschrijven is schrijven in het Engels met Nederlandse woorden. Gelukkig ben ik onder andere afgestudeerd in de Engelse Taal- en Letterkunde en de klassieke marketing waardoor ik sowieso een enorme voorsprong heb. Hoe dan ook, het is mijn gewoonte om nog steeds naar de Amerikaanse SEO Guru’s te kijken en hun visie te voorzien van een Hollands sausje. Vandaag zal ik een aantal van de nieuwtjes waar in Amerika momenteel veel over wordt gesproken met jullie delen:
1. Nieuw: Google Zoekresultaten voor Tablets
Nu zul je misschien denken, dat weet ik al dat Google mobiel andere zoekresultaten laat zien dan bij zoekvragen op een desktop. Maar tot voor kort werden alle mobiele apparaten op een grote hoop gegooid en was er slechts een onderscheid tussen wel of niet mobiel. Wat nieuw is dat Google dus een onderscheid maakt tussen mobiele telefoons en mobiele tablets. Uiteraard zijn beiden altijd mobiel maar ze behoren desondanks niet langer tot dezelfde categorie. Iemand die op een mobiele telefoon iets zoekt krijgt andere resultaten dan iemand die op een tablet iets zoekt. Daar zou je dus als Zoekmachine optimalisatie specialist rekening mee kunnen houden wanneer je weet dat het merendeel van jouw doelgroep op een tablet zoekt. Waarom doet Google dit? De gebruiksvriendelijkheid van een website op een mobiele telefoon is anders dan die op een tablet. Niet voor niets dat je bij de indicatie voor het responsive zijn van een website altijd drie variaties ziet: desktop, tablet en telefoon.
2. Google laat geen lokale zoekresultaten meer zien
Ik weet niet of je het al gemerkt had maar tot voor kort kreeg je in Google meestal automatisch de lokale zoekresultaten te zien bij jouw zoekvraag. Wanneer je zocht op ‘Kapper’ kreeg je automatisch de kappers bij jou in de buurt eerst te zien. Dit is niet langer het geval. Wil je toch graag weten welke kappers zich bij jou in de buurt bevinden dan moet je dus net als in een verder verleden zoeken naar ‘Kapper Nijmegen’ bijvoorbeeld. Er is echter een verschil tussen de zoekresultaten wanneer je zoekt naar ‘Kapper Nijmegen’ of ‘Kapper in de buurt van Nijmegen. De verschillen zijn minimaal maar wanneer we kijken naar de resultaten dan komt ‘Kapper in de buurt van Nijmegen’ het dichtst in de buurt van wat we voorheen lokale zoekresultaten noemden. Wanneer we even een stapje verder denken dan moge het duidelijk zijn dat dit met name voor Mobile Search, de resultaten op mobiele apparaten, buitengewoon belangrijk is.
3. Pinguïn Real Time Update opnieuw uitgesteld
Er is allang veel gaande over de Pinguin Real Time Update. De nieuwste aanpassingen in het algoritme van Google. Aanpassingen die direct van invloed kunnen zijn op de vindbaarheid van onze online uitingen met name die op websites, blogs etc. De veranderingen die er naar verwachting aan zitten te komen zijn in grote lijn allang bekend. Veel SEO specialisten zijn zelfs al in een vergevorderd stadium als het om het aanpassen van de belangrijkste sites die zij beheersen gaat. Nu heeft Google in 2015 meerdere maken gecommuniceerd dat deze update nog voor het eind van het haar actief zou worden, het laatste nieuws is dat de update wordt uitgesteld tot ergens in 2016. Dit is belangrijke informatie voor iedereen voor wie SEO belangrijk is. Met name wanneer je gebruik hebt gemaakt of wilt maken van technieken die nu nog wel werken maar op een nader te bepalen moment niet meer. Dit zou wel eens een grote daling in de zoekresultaten tot gevolg kunnen hebben.
4. Test met 4 advertenties boven de organische resultaten
Google is druk in de weer met het testen van het plaatsen van 4 advertenties boven de organische SEO resultaten. Dat betekent concreet dat de SEO resultaten verder naar beneden worden gedrukt. Met name voor mobiele sites kan dit voor grote veranderingen gaan zorgen omdat de SEO resultaten wel eens naar de tweede pagina zouden kunnen verschuiven. Zeker wanneer het resultaten op een mobiele telefoon betreft. De hele waarde van SEO voor mobiel gebruik daalt hiervoor. Ware het niet dat de resultaten voor mobiele SEO zijn afgestemd op het apparaat waarop ze worden getoond. Niet alleen qua keywords maar ook als het gaat om de kwaliteit van de resultaten en de gebruiksvriendelijkheid van de websites. Of terwijl, de kans is erg groot dat de betaalde advertenties van veel mindere waarde zijn voor de zoeker en deze dus snel bereid zal zijn alsnog te scrollen naar de SEO resultaten. Het is vooralsnog ook alleen nog maar een test zoals ze dat in het verleden ook met afbeeldingen hebben gedaan. Ook daar zijn ze grotendeels van terug gekomen. Vooralsnog dus nog geen reden tot paniek.
5. Ga niet naar een webbureau voor SEO!
Wanneer je de grote SEO Guru’s vraagt waar je het beste heen zou kunnen gaan voor SEO advies, dan is hun reactie steevast: NIET naar een webbureau. Ik kan het niet méér met hen eens zijn. Ik roep al jaren dat het over duidelijk is dat webbureau’s (op een enkele uitzondering na) geen SEO specialisten zijn. Net zoals ICT programmeurs geen webdesigners zijn. Ook niet wanneer zij dat wel pretenderen te zijn. De reden is simpel. Zij hebben hun handen vol aan het ontwerpen en ontwikkelen van websites. In de loop der jaren is SEO een gangbare wens van hun klanten geworden. Eigenaars van websites en webapplicaties hebben in de gaten gekregen dat een website zonder SEO veel minder waarde oplevert voor hun bedrijf. Ze vraag hun webbureau dus of zij ook SEO leveren. Het aanbod van webbureau’s is dan ook ontstaan vanuit de behoefte van de klant maar niet omdat zij hier nu werkelijk zo goed in zijn. Persoonlijk heb ik met eindeloos veel Nederlandse en buitenlandse webbureau’s samengewerkt. Meestal omdat de klant al met hen werkte en het bleek dat de website hen niet bracht wat ze ervan hadden verwacht. Ze komen pas in de tweede fase op het idee om een echte SEO specialist in te schakelen. Ik ben nog nooit een webbureau tegen gekomen dat werkelijk op specialisten niveau SEO bedrijft. Meestal komen ze niet verder dan het aanbrengen van de belangrijkste metatags. De keywords, de description en de SEO title tag. Maar SEO is zo oneindig veel meer. Juist in een competitieve branche en laten we eerlijk zijn met de hoeveelheid websites die vandaag de dag online staan over een enkel onderwerp is elke branche tegenwoord competitief.
6. Lees de Google Quality Guideline als je echt voor wilt lopen
Wanneer je wilt weten wat nu echt door Google gewaardeerd wordt, waardoor je gemakkelijk hoger kunt komen in de zoekresultaten in Google, dan is het een aanrader om de Google Quality Guideline te lezen. Hierin staat precies vermeld wat Google werkelijk belangrijk vindt. Het zijn de richtlijnen die Google zelf gebruikt waar jij je voordeel mee kunt doen. Geen eenvoudige stof voor de leek maar je moet er iets voor over hebben. Voor de specialist staat hij overigens bomvol bekende adviezen en minder bekende adviezen. Sommige onderdelen van de Google algoritmen veranderen namelijk niet. Dat maakt hem niet minder waardevol want je kunt daarmee jouw eigen kennis van SEO nog eens opnieuw onder de loep nemen om te bezien of jij nog wel geheel up-to-date bent. Deze Guideline is overigens nooit geschreven met dit doel voor ogen. Google heeft zelf mensen ingehuurd om onderzoek te doen naar de kwaliteit van zoekresultaten en zo te komen tot een handleiding gebaseerd op resultaten. Niet voorschrijvend dus maar beschrijvend. Zoals ook de woordenboeken in de Nederlandse taal beschrijvend zijn en niet voorschrijvend. Hiermee is uiteindelijk een handleiding ontstaan waarmee handmatig te bepalen is of een website of een pagina het naar verwachting goed zal doen in de zoekmachine resultaten.
Vond jij deze informatie zinvol?
Wanneer uit jullie reacties op info@global-lexis.com of via het contactformulier blijkt dat jullie deze informatie zinvol vinden zal ik vaker bloggen over de laatste SEO onderwerpen zoals die op het moment veel besproken zijn. Heb je heel specifieke onderwerpen waarover je graag meer leest, vertel het mij gerust. Uiteraard ben je ook altijd welkom voor een 1-op-1 consult. Ik help je graag.
Het delen van dit bericht op Social Media wordt erg gewaardeerd. Ernaar verwijzen vanaf een website ook.