Waarom je zou moeten werken aan een Social Media Strategie

In de blog genaamd Nieuwe klanten werven doe je zo (1) heb je gezien hoe belangrijk het is om niet alleen een goede website te hebben maar om ook de andere Online Marketing kanalen effectief in te zetten. Wat de voordelen daarvan zijn en wat je vooral niet over het hoofd moet zien. Het hebben van een goede Social Media Strategie is misschien wel net zo belangrijk als het hebben van een SEO website. Want dat Social Media niet meer weg te denken is uit de Marketingmix weten we allemaal maar dat het strategisch inzetten ervan je meer oplevert dan de optelsom der delen is voor de meeste ondernemers nog nieuw.

Kort gezegd geeft een Social Media Strategie jou:

  • Een houvast bij alle beslissingen die je neemt ten aanzien van jouw Social Media activiteiten
  • Het maakt het makkelijker om consequent en gefocused te werk te gaan
  • Het geeft je een reden waarom je je zo inspant op Social Media, een doel
  • En het maakt het mogelijk om jouw inspanningen meetbaar te maken

Social Media Platform Mix

De 10 stappen bij de ontwikkeling van jouw unieke strategie

  1. Het bepalen van jouw doelstellingen – Het is belangrijk om vooraf jouw financiële doelstellingen te bepalen. Te weten waar je naartoe werkt als het gaat om opbrengst. Tegelijkertijd zijn ook andere doelstellingen van belang. Zo kan het zijn dat jij wilt werken aan jouw naamsbekendheid. Dat zal niet direct geld opleveren maar op de lange termijn zeker wel. Het is dan ook zaak dat je daar actief mee aan de slag gaat.
  2. Het bepalen van jouw doelgroep(en) – Wanneer je weet wie jouw doelgroep is dan kun je daar jouw activiteiten op afstemmen zodat zij zich meer aangesproken voelen wanneer jij je tot hen richt en zij ook eerder geneigd zijn om klant te worden. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken. Vraag je ook eens af wat hun doelstellingen zijn? Met welk probleem zij bij jou komen. En pas vooral ook op voor de meest bekende valkuil. Het je richten op iedereen, de hele wereld. Dat werkt nagenoeg altijd averechts.
  3. Wat is jouw verhaal, jouw corporate story? – Waarom doe jij wat je doet? Wat is jouw identiteit als bedrijf, als ondernemer? Wat verkoop jij? Welke voordelen lever jij jouw klant op? Wat maakt jou uniek? Wat krijgt de klant bij jou wel wat hij ergens anders niet krijgt? Hoe kun jij jouw identiteit, jouw aanbod en de waarde voor jouw klant in één regel omschrijven? Welke normen en waarden horen daarbij?
  4. Wie is jouw concurrent? – Bepaal wie zich in dezelfde markt begeeft en hoe zij dat doen. Wat is hun belangrijkste activiteit? Wat zijn de diensten en producten waarmee zij de markt betreden? Welke Social Media activiteiten hebben zij ondernomen? En hoe staat het met hun SEO? Maar ook, welke andere hindernissen zul je moeten overbruggen om jouw doelstellingen te bereiken? Is dat een gebrek aan kennis, vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken, middelen, financiën, de juiste mensen? Misschien wel een veel grotere hindernis dan de concurrenten.
  5. Hoe ga je zorgen voor groei? – Steek je in op het vergroten van de behoefte van de doelgroep zodat de vraag toeneemt? Probeer je klanten van de concurrent te overtuigen dat ze aan jou een veel betere partij hebben? Of probeer je aan jouw klanten meer te verkopen. Bijvoorbeeld door middel van up-selling. Iemand die behoefte heeft aan ondersteuning bij Facebook wil misschien ook geholpen worden bij LinkedIn.
  6. Bepaal de Content Strategie die leidt tot de hoogste conversie – In de grote lijn is het zaak dat je in deze fase jouw salesfunnel uitwerkt. De stappen die je aanbiedt die successievelijk moeten leiden tot het verhogen van de omzet. Zo zou je jouw Social Media activiteiten kunnen opbouwen door eerst te werken aan brandawareness – de bekendheid met jouw aanbod – om vervolgens de betrokkenheid te vergroten om pas als laatste jouw feitelijke aanbod te presenteren die moet leiden tot meer verkoop, betere klanten, hogere omzet etc. De conversie.
  7. Bepaal de Mediamix die je gaat inzetten – Wat voor soort content ga je aanbieden? Blogs, video’s podcasts, e-books? Wie zie jij als een voorbeeld? Hou zou je het ook graag willen doen? Wat heb je nodig om dit te kunnen realiseren? Denk hierbij ook een de uitstraling die jouw uitingen zouden moeten hebben. Werkt het voor jouw doelstelling met jouw doelgroep het beste wanneer je gebruik maakt van professionele filmmakers of mag het ook een huis-tuin-en-keuken filmpje zijn? Zorg dat alles wat je doet een bewuste keus is en toewerkt naar jouw doel.
  8. Bepaal welke platformen je waarvoor gaat gebruiken – Stel doelen per platform en geef ook aan hoevaak je deze in wilt zetten. De afbeelding bij deze blog geeft een goed vertrekpunt. Het geeft je een idee van jouw indeling. Maar vergeet niet wat ik je heb uitgelegd in Nieuwe klanten werven doe je zo (1). Als je het goed doet is de waarde van de platformen bij elkaar opgeteld veel meer dan de som der delen.
  9. Bepaal de Timing Mix – Hoe vaak ga je wat inzetten, op welke dag en op welk tijdstip? Wat werkt het beste voor jouw doelgroep op het betreffende kanaal. Waar LinkedIn voornamelijk overdag wordt gebruikt, zo is Facebook door de hele dag heen geliefd maar zie je in de avond uren ander soort zoekvragen, berichten etc. dan overdag. Denk hier goed over na want timing is echt alles als het om Social Media gaat. En vergeet niet dat je de timing het beste kunt aanpassen rond bepaalde feestdagen.
  10. Zorg dat je weet of je jouw doelstellingen hebt behaald – Richt de site – waarnaar de Social Media activiteiten verwijzen – zo in dat je precies kunt zien hoe mensen zich daar gedragen nadat ze via een Social Media actie op de site zijn gekomen. Kijk hier geregeld naar. Wekelijks minimaal, of beter, dagelijks. Zet eventueel paden uit wanneer de stap van Social Media naar conversie op de site nog uit een salesfunnel bestaat zodat je ook ziet waar mensen neigen af te haken en waarom. Dat betekent dus concreet dat je ook goed moet nadenken hoe je de site hiervoor inricht.

Hou ons in de gaten, we plaatsen veel over Social Media

Nadat ik ruim 13 jaar actief ben als Online Marketing (veel langer bestaat het niet!) zie ik dat het niet op orde hebben van de Social Media Strategie bij heel veel bedrijven uitblijft. Als ik een gok moest doen dan schat ik dat dit aantal rond de 95% ligt. Enorm hoog dus. Dat zie ik dan ook keer op keer terug in hun statistieken en hun resultaten. Het is niet altijd een kwestie van onwil maar vaak ook van onwetendheid of misschien zelfs wel de slechte ervaringen bij eerdere pogingen. Er veel tijd in stoppen en er weinig van terug zien. Als dat ook voor jou geldt help ik je graag. In mijn blogs zal ik de komende tijd veel extra aandacht besteden aan de mogelijkheden van Social Media. Over hoe je hier als ondernemer je voordeel mee kunt doen. Meldt je daarom nu aan op de Facebook groep van GLOBAL LEXIS | Online Marketing. Dan weet je zeker dat je op de hoogte blijft. Heb je liever dat ik je er gewoon mee help of het zelfs helemaal uit handen neem, bel mij dan gerust op 06 29563450 of stuur een e-mail naar info@global-lexis.com Het contactformulier gebruiken kan natuurlijk ook.

Heb je leuke of juist minder leuke ervaringen? Ik hoor graag van je!