Hoe maak je content die mensen zoeken?

Ow wat houd ik toch van het vak. SEO – Organische Zoekmachine Optimalisatie – is en blijft een uitdaging. Ook wanneer je al ruim 13 jaar in het vak zit. En nu het kwartje in het bedrijfsleven eindelijk echt begint te vallen komen we steeds vaker voor een nieuwe uitdaging te staan. Al is er eigenlijk niets veranderd. Zo gaat het zo vaak. We blazen het oude nieuw leven in en kijk, het resultaat is er naar. Waar heb ik het over? Juist ja. Over de steeds sterker wordende kracht van de combinatie SEO en Content. Van vindbaarheid en aantrekkelijkheid voor de lezer. Van bezoeker naar conversie dus. Maar hoe doe je dat nu echt?

Tja… maar wat wil de bezoeker dan van ons?

Wisten we het maar! Als we precies zo konden schrijven zodat de bezoeker van onze pagina zo tevreden is dat hij al het gewenste gedrag vertoont en dan ook nog besluit klant te worden, zouden we een gat in de markt hebben gevonden. Maar we kunnen er wel heel dicht bij komen. We kunnen wel gedegen onderzoek doen zodat we veel meer in kunnen haken op diens wensen. We doen onszelf al snel te kort door zo uit de losse pols teksten te schrijven waarvan we intuïtief denken dat daar wel behoefte aan zou zijn. Maar wat als ik je nu op weg help met het achterhalen van wat feiten? Zou je het dan willen lezen?

5 manieren om achter de wensen van de zoeker te komen

Ok, daar gaan we dan. Ik ga je helpen. Hier volgt een lijst met tips waar jij je voordeel mee kunt doen. Dat is toch wat je van mij wilt horen? Handige tips die jou snel vooruit helpen. Mooi.

  1. Keyword onderzoek: De meest bekende manier om achter de wens van de zoeker te komen is het doen van traditioneel Keyword onderzoek. Met tools als Google Keyword Planner en Ubersuggest kom je een heel eind. Er zijn voldoende instructies te vinden die uitleggen hoe deze werken maar vergis je niet, de data is niet langer actueel. Kreeg je tot voor kort van Google inzage in de actuele zoekresultaten, momenteel laten ze je enkel verouderde keywords uit het archief zien. Voor een beter resultaat ben je dus genoodzaakt om dure software aan te schaffen of flink te investeren in jouw relatie met Google. Maar niet getreurd…
  2. Gebruik Search-of-questions-and answer-sites: Nooit van gehoord? Je bent niet de enige. Op sites als Quora en Yahoo! Answers kun je precies zien wat mensen werkelijk zoeken. Daar vind je onder andere de exacte vraag die mensen hebben. Wanneer je hier zoekt naar vragen waarin jouw product, dienst of juist jouw keyword voorkomt kom je veel te weten wat je kunt gebruiken voor jouw content.
  3. Vraag het aan het personeel: Het lijkt te eenvoudig voor woorden. Maar vraag het aan iedereen die binnen het bedrijf contact met klanten heeft. Zij krijgen dagelijks te horen welke vragen klanten hebben? Wat zij willen weten voordat zij tot aankoop overgaan. Wat dus niet voldoende is uitgediept op de website omdat ze er over door blijven vragen. Wie daar antwoord op geeft kan verwachten dat de relatie met de klant zienderogen toeneemt. Hij heeft nu het idee dat jij hem begrijpt.
  4. Vraag een Marketing Analyse aan: Of je nu wel of niet een eigen marketing afdeling hebt, er is niets dat je belemmert om een analyse te laten doen van de bestaande activiteiten. Een goede marketeer haalt daar veel informatie uit die tot verhoging van de omzet kan zorgen. Zo kan zij zien wat bezoekers hoopten te vinden en waarin ze teleurgesteld waren omdat ze het niet werkelijk vonden. Ook kunnen de interesses van de bezoekers van grote waarde zijn voor een vervolgstap. Vraag dan ook meteen of zij je wat tips ter verbetering kan geven. Wil je dat ik met mijn 25 jaar ervaring als Marketeer deze analyse voor je uitvoer? AANRADER: Vraag een Marketing Analyse aan bij Chantal Bakker van GLOBAL LEXIS Online Marketing.
  5. Verdiep je in allerlei Online Communities: Gedraag je zoals de klant zich gedraagt. Die kijkt niet alleen op websites maar meldt zich aan bij onder andere Facebook groepen, LinkedIn Groups, Google+ Communities en de wat ouderwetsere Forums. Hij vraagt ervaringsdeskundigen om hun mening, is op zoek naar wat gewone gebruikers schrijven, stelt hele specifieke vragen die voor hem van belang zijn, etc. etc. Het is een enorme bron van onderwerpen die jij kunt uitwerken tot een pagina of blog voor op jouw website. Voorzien van alle SEO voorwaarden zodat je er ook op gevonden wordt. En vergeet als je klaar bent niet om hiervan een melding te maken in de groep waar jij je onderwerp gevonden hebt. Stel je daarbij op als de expert en laat doorschemeren dat jij je vak kent maar probeer niet te verkopen.

Is Marktonderzoek – Keywordonderzoek – SEO Tekschrijven voldoende?

Nee, die tijd is nu wel echt voorbij. Google heeft ruim een jaar geleden aangegeven dat we anders moeten optimaliseren. Dat we onze  gedachte over SEO moeten bijstellen. Dat we niet meer zouden moeten focussen op bepaalde keywords maar juist op kwalitatieve content creatie. En als we dat goed doen en daar toch weer wat oude SEO regels aan toevoegen, dat we dan én vindbaar zijn én converteren. Of terwijl Google neemt de kwaliteit van de gehele tekst mee in de beoordeling. Wie echt schrijft voor de bezoeker en zich daarbij weet te profileren als dé expert in het vakgebied waarover wordt geschreven maakt meer kans gevonden te worden. Schroom dan ook niet om vaktermen te gebruiken. Google weet heel goed wie een oppervlakkige marketingtekst schrijft en wie daadwerkelijk een verhaal met diepgang te vertellen heeft.

Doe-het-zelf of uitbesteden?

Wil je het goed doen dan is het best een hele klus. Zo hoorde ik een ondernemer laatst vertellen dat het hem een dag koste om een goede blog te schrijven. Reken maar eens uit wat dat kost. Veel ondernemers doen dat op hun vrije dagen. Om de simpele reden dat ze er anders geen tijd voor vrij kunnen maken. Terwijl het eigenlijk een vast onderdeel van het bedrijfsproces zou moeten zijn. Met een eenvoudige statische website – een website met slechts enkele pagina’s die gelijk blijft – kom je er allang niet meer. Wie daar nog in gelooft komt echt bedrogen uit. Ik hoor ze dan na verloop van tijd vertellen dat hun website het niet doet. Hij levert hen niks op.

Het schrijven van SEO content uitbesteden, vraag nu een kennismakingsgesprek aan