6 TRENDS IN ONLINE MARKETING IN 2021

Online Marketing – een dynamische industrie die voortdurend evolueert en nieuwe digitale kansen biedt. Juist in dit bijzondere jaar 2021 heeft het tijdperk van digitalisering een grote stap vooruit gezet. Je komt als bedrijf niet meer onder een functionele en gebruiksvriendelijke website uit. Met geoptimaliseerde Online Marketing bereik jij jouw doelgroep via Social Zedia, zoekadvertenties of SEO. Maar Online Marketing is meer. Ook op het gebied van Online Marketing zullen er in 2021 innovaties zijn die je niet mag missen.

Deze trends kun je in 2021 verwachten:

1.      Google’s nieuwste update – Google Core Web Vital

Google Page Experience Update – Deze update is actief vanaf mei 2021. Vanaf dat moment worden de Google Core Web Vitals een rankingfactor. Niet-AMP-pagina’s kunnen ook worden weergegeven in de topresultaten bij mobiel zoeken. Paginasnelheidsupdate, HTTPS-beveiliging, optimalisatie van mobiele apparaten en het vermijden van vervelende interstitials (een vorm van interruptieve marketing), evenals verfijnde statistieken met betrekking tot laadtijd en gebruiksvriendelijkheid zijn rankingfactoren voor de vindbaarheid van een pagina. Deze statistieken worden door Google Core Web Vital genoemd. Zoals beloofd kondigde Google de update een half jaar van tevoren aan. Dit gaf slimme marketeers de mogelijkheid om uitgebreid voor te bereiden op de update en de websites van klanten te analyseren en te optimaliseren.

Bedrijven die hun klanten niet de beste gebruikerservaring bieden, worden door de nieuwe update bestraft en verliezen zo een mogelijk goede ranking. Tijd dus om nog eens naar de website te kijken.

2.      Slim bieden in Google Ads

Zoekadvertenties zijn geen nieuwe trend in online marketing. Maar één van de trends in online marketing voor 2021 is slim bieden in Google Ads.

Zo werkt Slim bieden:

Adverteren via Google gebeurt via een live veilingsysteem. De term “commando” kan letterlijk worden genomen. Als een gebruiker een bepaalde zoekterm invoert in de Google-zoekopdracht, start in een fractie van een seconde een veiling van verschillende adverteerders die een geschikt zoekwoord in hun account hebben geboekt. Het maximale standaardbod wordt gebruikt als basis voor de veiling. De adverteerder die het hoogste bod heeft geplaatst, wint de veiling en wordt op de eerste plaats weergegeven in de lijst met zoekresultaten.

3.      Marketing Automation – Voor wie effectiever wil werken

Wil je bezuinigen op leadgeneration in 2021? Marketing Automation is misschien wel de meest efficiënte marketingmethode. Marketing Automation (Marketingautomatisering) wordt ook vaak in één adem genoemd met het trefwoord “artificial intelligence”. Er wordt van Marketing Automation gesproken wanneer marketing effectiever wordt ingezet met behulp van automatisering door gebruik te maken van digitalisering als basis. Denk aan een Customer Relation System (CRM) dat is ontwikkeld voor Marketing (Zoals Hubspot). Voorbeelden zijn ook de digitale evaluatie van big data voor leadmanagement, dat zonder verspilling van data het gebruikersgedrag kan evalueren, gebruiken en zelfs voorspellen.

4.      Videomarketing – scoren met bewegend beeld

Marketing met behulp van video’s is geen echte nieuwe trend. Videomarketing wordt alleen wel steeds belangrijker, zeker in B2B. De video’s gaan gepaard met een aantal aantrekkelijke voordelen voor jouw bedrijf. Zeker wanneer ze professioneel zijn gemaakt en geschikt zijn voor verschillende toepassingsgebieden. En het belangrijkste: Google, als belangrijkste zoekmachine ter wereld, beloont je met een bijzonder positieve ranking met toegevoegde waarde voor gebruikers en de daarbij behorende verblijfsduur.

5.     Bovenaan in Google met Positie ‘nul’ – Featured Snippet

SEO gaat over het algemeen over het optimaliseren van de website om op de eerste plaats van de generieke zoekresultaten te komen. In 2021, echter, gaat het meer om het bereiken van “Positie Nul”. “Positie nul” verwijst naar het “Featured Snippet” van Google. Dit fragment werkt anders dan andere vermeldingen in zoekmachines. Allereerst wordt het weergegeven in een klein vak apart van de andere zoekresultaten en staat het bovenaan. Bovenal toont het aanvullende, relevante informatie en probeert het de vragen van gebruikers te beantwoorden zonder dat ze erop hoeven te klikken, waar de term “no-click search” van is afgeleid.

6.      Korte video’s – resultaatgericht adverteren – TikTok & Instagram Reels

Ook korte video’s behoren tot de trend binnen Online Marketing in 2021. Klassiekers in dit kader zijn korte video’s op TikTok of de Instagram Reels, die sinds mei 2020 in Nederland beschikbaar zijn. De deelpercentages leiden vaak tot positieve multiplicatoreffecten voor jouw bedrijf. Idealiter maak je een korte video die viraal gaat – de beste voorwaarde voor optimale reclame-effectiviteit op internet. De scherpe sequenties zijn vooral interessant voor iedereen die met zijn smartphone op internet surft. Korte video’s zijn ook extreem sterk in China. WeChat is hiervoor een eigen dienst gestart en wordt intensief gebruikt door gebruikers. Deze dienst wordt ook veel gebruikt door B2B-bedrijven, bijvoorbeeld voor livestreaming van beurzen, interviews of korte video’s uit productie.

Meer van GLOBAL LEXIS Online Marketing

Wil je meer lezen over Online Marketing? Kijk dan eens bij:

Meer weten? Ik hoor graag van jou!

Wil je ons graag een keer spreken en geheel vrijblijvend kennis maken? Boek dan direct een afspraak in via: https://meetings.hubspot.com/chantalbakker/kennismaking-met-chantal-bakker  of bel 06 29563450. Wij zijn ook per e-mail bereikbaar op info@global-lexis.com


Waarschijnlijk vind jij dit ook interessant

Omdat jij deze pagina gelezen hebt denken wij dat jij dit ook interessant vindt:

Poscast Tip: Mond tot Mond Marketing

Chantal Bakker is niet alleen Senior Marketeer en eigenaar van GLOBAL LEXIS Customer Centric Marketing, zij is tevens host van de goed beluisterde Miracle Marketing Podcast. Omdat je deze pagina hebt gelezen denken wij dat je de podcast over Mond tot Mond Marketing ook interessant vindt. Juist omdat het dieper ingaat op de fasen van klantbenadering.