Zoekmachine optimalisatie (SEO) voor beginners
De tijd van keywords toevoegen is nu echt voorbij
Het is toch eigenlijk best vreemd dat er nog steeds mensen zijn die denken dat ze beter vindbaar worden wanneer ze in de metatags (een HTML-code aan de achterkant van de website die niet zichtbaar is aan de voorkant) allerlei keywords toevoegen. Die tijd is toch al weer even verleden tijd. Maar niet getreurd. Ik ga je kort maar krachtig vertellen wat je wel moet doen.
Er zijn vier dingen die je echt moet doen voor SEO
De vier belangrijkste onderdelen die bepalen op welke positie jouw website in Google verschijnt zijn:
- Een goede techniek zodat Google de site snel en gemakkelijk kan indexeren
- Een juiste structuur zodat de (semantische) relaties tussen onderdelen direct duidelijk zijn
- Content aangeboden op een manier zodat Google snapt waar het over gaat
- Het door linkbuilden laten zien welke relaties je online hebt
1. SEO en de techniek achter de vindbaarheid van een website
Om een website te laten draaien heb je niet alleen techniek nodig zodat alles werkt zoals jij en jouw bezoekers verwachten. De website moet ook technisch geschikt zijn voor indexatie (het doornemen en er een waarde aangeven) door Google. Denk hierbij aan het juiste gebruik van de verschillende programmeertalen, de snelheid van de website, het correct gebruiken van headers, links, buttons en meer. Kleine dingen die bij elkaar opgeteld een groot verschil maken en dus niet mogen worden vergeten.
2. Een logische structuur helpt Google de inhoud begrijpen
Google kan geen websites bekijken en lezen zoals wij mensen dat kunnen. We moeten Google helpen begrijpen waar het over gaat, wat we aanbieden en wie we zijn. Maar vooral ook waarin we verschillen van concurrenten die op dezelfde termen vindbaar willen zijn. Dat doen we door het aanbrengen van relaties tussen de verschillende onderdelen van de website. Zo weet Google niet of golf over de balsport of de auto gaat totdat zij er het woord bal aan gekoppeld ziet. Dit doen we onder andere door de menustructuur aan te passen, interne links aan te brengen en dit in de navigatie te versterken. Dat maakt de boodschap zowel voor de bezoeker als voor Google vele malen duidelijker.
3. Content is nog steeds king maar doet de klus niet meer alleen
Er was een tijd dat de meest gehoorde slogan over SEO was dat Content King is. Dat alles draait om goede SEO content. In feite is dat nog steeds zo want wat er niet op staat op een manier dat Google het begrijpt wordt zeker niet gevonden. Het verschil is dat er meer en meer een afhankelijkheid is ontstaan van de vele andere facetten van SEO. Is dat een reden voor paniek voor de beginnende SEO’s? Nee, want uiteindelijk geldt vooral dat je het alleen maar beter hoeft te doen dan de concurrent. De mate van SEO is dan ook vaak erg branche gerelateerd. Ken uwzelve en profileer je als een expert op jouw gebied en je hebt de belangrijkste slag qua content reeds gemaakt. Het is dan ook echt niet meer nodig om een site vol te zetten met steeds weer eenzelfde keyword.
4. Linkbuilding, het ondergeschoven kindje
Als alles dan staat en de website is ingericht voor SEO denken veel mensen dat ze klaar zijn met optimaliseren. Terwijl het dan eigenlijk pas gaat beginnen en ook eigenlijk nooit ophoudt. Een website die als een eenling over het WWW zwerft is niet zo veel waard. Het wordt tijd dat er bekendheid aan wordt gegeven. Dat er op andere sites aandacht aan wordt gegeven. Dat er bezoekers komen via deze andere websites. En wanneer je dat met een bepaalde strategie doet levert dit je niet alleen meer bezoekers op, de waarde voor SEO stijgt eveneens waardoor je ook nog eens beter vindbaar bent. En zo kom je als je het goed doet in no-time in een rollercoaster terecht van meer en meer bezoekers die stuk voor stuk een potentiële nieuwe klant zouden kunnen zijn.
Een paar belangrijke waarschuwingen
Is SEO dan echt zo eenvoudig? Nee! Maar wie een beetje door de regels heen leest begrijpt dat alles om het creëren van waarde gaat. Waarde die gekoppeld is aan de betekenis van de woorden. De semantiek. Waarde voor de bezoeker, de zoeker en voor Google. Wanneer je dat in je achterhoofd houdt ben je al een heel eind op de goede weg. Toch een paar belangrijke waarschuwingen:
- SEO is nooit een doel op zich. Het is een middel om een doel te bereiken. Een doel kan zijn: verkopen, naamsbekendheid, inschrijvingen etc.
- Het draait bij SEO nooit om het aantal bezoekers. Het draait om kwalitatieve bezoekers. Bezoekers die daadwerkelijk bij de doelstelling passen en bijvoorbeeld ook werkelijk een potentiële klant zouden kunnen zijn.
- Keywords van slechts één woord zijn erg moeilijk vindbaar te maken. Denk meer aan een combinatie van woorden. ‘WK voetbal 2015’ in plaats van ‘Voetbal’.
- Zonder relaties met andere sites – waaronder ik voor het gemak ook de Social Media sites schaar – besta je in Google nog steeds niet
- Jezelf vindbaar maken op je eigen unieke bedrijfsnaam of de unieke naam van je nieuwe product is heel eenvoudig. Er wordt alleen niet op gezocht. Het is dus zaak dat je eerst nadenkt over een goede strategie.
Zie het verschil dat je al na twee dagen kunt maken
De afbeelding bovenaan dit bericht is van een klant nadat we slechts twee dagen aan de website zijn bezig geweest. Twee dagen optimaliseren gaf een verdubbeling in het aantal bezoekers en een daling van de bouncerate van 34%. Dat betekent zoveel als dat de bezoekers ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn. Wanneer ze wel op de site komen maar meteen wegklikken noemen we dat de bouncing. En het leuke is dat bijna elke site die zonder SEO expert is opgezet een vergelijkbaar resultaat geeft.
SEO zo nog steeds te complex voor jou?
Eenvoudiger kan ik het niet maker zonder aan waarde in te boeten. Wel makkelijker… Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om de SEO helemaal aan ons uit te besteden. Maar het is ook mogelijk om je er nog meer in te verdiepen zodat je het wèl zelf kunt. Ook hierbij help ik je graag. Veel van mijn klanten trekken graag een tijdje samen op. Laten zich 1-op-1 door mij coachen bij de SEO van hun website. Waarbij ze zelf de regie houden qua informatie en ik hen leer dit te optimaliseren in hun branche. Ook wanneer je met tussen 5 a 10 website eigenaren bij mij komt, leer ik je al doende hoe je de vindbaarheid kunt verbeteren. In deze workshops gaan we stap voor stap aan de slag met jouw website. We optimaliseren zo met elkaar de websites. Zo leer je in korte tijd van en met elkaar hoe je dit het beste zelf kunt doen. En dat tegen een fractie van de kosten. Ken je geen 5 eigenaren die dit willen doen, vergeet dan niet dat 1-op-1 SEO Coaching uiteindelijk het meest effectief is.
Waarschijnlijk vind jij dit ook interessant
Omdat jij deze pagina gelezen hebt denken wij dat jij dit ook interessant vindt:
Poscast Tip: Mond tot Mond Marketing
Chantal Bakker is niet alleen Senior Marketeer en eigenaar van GLOBAL LEXIS Customer Centric Marketing, zij is tevens host van de goed beluisterde Miracle Marketing Podcast. Omdat je deze pagina hebt gelezen denken wij dat je de podcast over Mond tot Mond Marketing ook interessant vindt. Juist omdat het dieper ingaat op de fasen van klantbenadering.